VÄRMDÖ BRUKSHUNDKLUBB

Träning och tävling

Tävlingssektorn

Vårt uppdrag är att organisera och utföra klubbens bruks- och lydnadsprov samt att utbilda funktionärer  till detta.

Tillsammans samarbetar tävlingsledare, domare och tävlingssekreterare med förberedelser inför tävlingar. Tävlingssektorn ser till att materiel för tävlingsverksamheten är tillgänglig.

Trivs du i tävlingssammanhang och vill tävla aktivt, så är det en värdefull erfarenhet att ta del av vårt arbete genom att hjälpa till som funktionär på plan. Då får du en närmare inblick i hur tävlingarna fungerar och hur momenten bedöms. Det innebär användbara kunskaper inför ett eget insteg på tävlingsbanan.

Är du intresserad av att utbilda dig till en auktoriserad funktionär är du varmt välkommen att kontakta någon av oss i sektorn.

ÖPPEN TRÄNING BRUKS/LYDNAD

Måndagar april-november, då planer och väder tillåter.
Planvärd finns på plats.

18:30 Platsliggning med skott följt av budföring med skott

19:00 Platsliggning utan skott följt av budföring utan skott

Planvärden ansvarar för platsliggning och budföring samt är behjälplig med kommendering. Hjälp till att hålla tiderna. Ibland kan det behövas ”hundstatister”  till platsliggningen. Fråga gärna planvärden om du kan vara behjälplig.

Under platsliggning ska det vara tyst och lugnt på plan – allt för att ge bästa förutsättning för hunden som tränar platsliggning.

Under budföring ska ordentligt med utrymme ges till hunden. Vänta på din tur vid läktaren eller anvisad plats. Undvik att träna på samma halva som budföringen sker, eller vänta tills övningen är slutförd.

Stegen är ett träningsredskap. Bind inte upp din hund i den.

Om din hund inte kan vara tyst när den är uppbunden är det bäst om den sitter i bilen (om sådan finns såklart). Detta för att inte störa andra hundar och hundförare.

Om vi är många som tränar underlättar det om rena lydnadsbanor  (med rutor, koner  mm) byggs i nedre delen av planen, kortändan som gränsar mot båtklubben.  Använder man utrymmet bakom läktaren får man till långa sträckor.  På så vis ”krockar” man inte med hund som tränar t.ex. framåtsändande. Hopphinder går att flytta. Vi har 2 bruks/lydnadshinder och 1 öppet lydnadshinder.

Löptikar får inte vistas på apell-planerna 5 dagar innan tävling.

Tänk på att alla, förare och hundar, är olika och kan behöva olika ytor. Respektera och prata med varandra så ni inte stör varandra eller att en olycka händer.

Träningstävling
1:a helgfria måndagen i månaden, under perioden april-juni och september-november, genomför vi en träningstävling. Det finns domare och tävlingsledare på plats. Ett ypperligt tillfälle för att se hur ni ”ligger till” inför kommande tävlingar.

Anmälan sker i tråden på FB eller till tavling@varmdobk.se  senast 5 dagar innan tillfället. Anmälningsavgiften är 30 kronor/ekipage och betalas på plats.

Samling 18:30 Första start 19:00. Domare dömer. Platsliggning utan skott.

Datum för 2023 kommer!

Tävlingssektorn består av

Matte Johansson, sammankallande
Christer Ljunggren
Mona Nilsson
Sussie Konola
Danielle Nyby-Christensen
Merike Lepp

Mejl: tavling@varmdobk.se